Krönika. Kristin McMillen.

2021-10-26 19:15
Bild: HBO
Puffetikett
Dagens ETC

Maktspelet mellan Gerri och Roman i ”Succession” är erotiskt - och fascinerande

En pubertal ”slime puppy” och en smart 60-pluskvinna. Av allt som finns att älska med Succession är maktdynamiken mellan Roman och Gerri det mest fascinerande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Vissa kritiker kallar den grekiskt drama. Andra för mörk komedi. På youtube finns otaliga så kallade compilations - ihopklipp - från ”Succession”, tv-serien om familjen Roy och deras medieimperium i förfall som under hösten rullar in med sin tredje säsong.

Bland fansens sammanställningar hittas bland annat videor med seriens bästa repliker, som “You can’t make a Tomlette without breaking some Greggs” (sagt av den ingifta karriäristen Tom Wambsgans till den hunsade kusinen Greg). Här finns också samlingar av de bästa scenerna, som när den annars stelt ångestridna arvingen Kendall greppar micken för att ära sin pappas Logans jubileumsbankett genom att rappa:

“L to the OG

Dude be the OG

A-N he playing”

En scen som direkt blev modern tv-klassiker i sin magnifika pinsamhet.

Men trots att jag är besatt av perfekta förolämpningar (”Shakespeare insult generator” ligger i bokmärkesfältet i webbläsaren) är det inte sarkasmkavalkaderna som fått min ”Succession”-feber att verkligen blossa. Istället har jag blivit besatt av en något oväntad erotisk allians: Den mellan Roman, den yngste sonen i familjen Roy och familjerådgivaren Gerri.

Han, en plump och pubertal brat, 35+, som inte tvekar att använda sitt inglasade kontor på familjeföretagets som sitt onanibås istället för att läsa mail, eller att glida in på ett viktigt styrelsemöte med repliken ”Hey, hey motherfuckers!”.

Hon, en professionell yrkeskvinna i 60-årsåldern som hållit sig lojal i familjeföretaget så länge att hon både blivit dottern Shivs gudmor och fått hoppa in på vd-tronen när imperiets kung Logan vacklar.

Gerri besitter med andra ord en makt som hon manövrerat sig till genom decennier av snyggt spelade kort. Roman skändar dagligen sitt ärvda inflytande genom kaskader av oanständigheter och allmän idioti. Ändå är de en stark duo i kampen om vem som ska ta över som företagets högsta höns. Inte minst för att de sammansvetsas av ett starkt kit: Sexuell maktdynamik.

När Romans... ska vi kalla det ”romerska pelare”? inte tycks lyfta en millimeter av varken undersköna flickvänner eller fotomodellsnygga 20-åringar, då är det Gerri han ringer. I luren från sitt hotellrum säger hon sanningen till odågan: ”Du är patetisk”,”Gå och lägg dig och masturbera”. Med upphetsad förvåning hör hon honom då stöna i telefonen medan han knäpper upp skjortan och drar ner sin gylf. ”Du är en motbjudande liten orm”, fortsätter hon förtjust, ”slime puppy” (en replik som improviserades fram i stunden).

I alla lager av manipulationer uppskattar man genuint att se någon tala klarspråk mot detta älskvärt dumma lilla svin. Särskilt Gerri, en smart kvinna som under alla år dominerats av familjen. Den erotiska leken gör att maktförhållandet inverteras.

Men från Romans perspektiv är det också lätt att förstå behovet att få motstånd, när han som snuskigt rik arvinge förmodligen mötts av lismande ja-sägare i så gott som hela sitt liv. Att denna ouppfostrade slyngel tänder på att förolämpas till fotknölarna av nästan dubbelt så gammal kvinna är också oerhört sexigt. Man förstår honom. Hon är het.

Enligt sajten Bustle skrevs relationen mellan Roman och Gerri in i ”Succession” eftersom skådespelarna Kieran Culkin och J. Smith-Cameron inte kunde sluta skojflirta med varandra under inspelningarna och spana in varandras rumpor. De är gamla vänner som tidigare jobbat ihop i filmprojekt, och verkar sannerligen inte ha något emot att spela... ja, vad de nu är i rutan.

För Roman och Gerri är inte ett par, de ligger inte med varandra i fysisk mening. Ändå går spänningen mellan dem att ta på. Särskilt när Roman oannonserat dyker upp på rådgivarens hotellrum för att fortsätta den erotiska leken från telefonsamtalet, och Gerri ser hans ögon svartna av upphetsning när hon beordrar honom att gå in på toaletten och stanna där tills han ”har gjort något åt sig själv”. Med dörren emellan sig njuter de av det förbjudna.

Du har ett problem, Roman, ett motbjudande problem i ditt huvud” säger hon och hör honom flämta sig närmare orgasm. ”Vad ska vi göra åt dig Roman? Du är en skam”.

Det är klassisk dominanslek, härligt hemlig bakom familjens rygg. Ändå handlar intrigens dragningskraft kanske mest av allt om att den blottar värme bland alla hjärtan av is:

I ”Succession” verkar Gerri och Roman vara de enda som faktiskt genuint tycker om varandra.